Molitve Mariji

Marija Posrednica
“Ljudima jednom stajat ćeš
Pred očima,
Ko mira znak, ko izvor utjehe.
Imat ćeš mjesec pod nogama. Mlado
Sunce će tebi sjati u naručju.
A jutarnje će zv’jezde
Nad tvojom glavom pjevati.
I bio bit ćeš most,
Od molitava tkan,
Od suza mit, i u luk svit,
Nad jazima i crnim vodama,
Što čovjeka će d’jelit
Od Boga”. (Vladimir Nazor)

O Marijo
“O nije teško biti prezren patnik,
Izranjen, zaboravljen, hodati po tlima,
Mi nijesmo djeca bez majčinske skrbi,
Marijino srce za nas ljubav ima.

Marijino srce… kako divne riječi!
Zvuče kao zvona, kada k Bogu zovu,
Ulijevaju u nas svježinu sa neba,
Otkrivaju ljubav uvijek divnu, novu.

O nije teško biti prezren patnik,
Izranjenom nogom hodati po tlima,
Od njezina smiješka procvjetaju boli,
Marijino srce – ljubav rađa svima!” (Aleksa Kokić)

Marijo, “pred tebe svi padamo, svi te zazivamo i tvoju pomoć prosimo. Izbavi nas, o sveta i neokaljana Djevo, od svake prijeteće nevolje i od svih napasti đavla. Budi našom Pomiriteljicom i Odvjetnicom u času smrti i suda.
Oslobodi nas od budućeg neugasivog ognja i krajnje tame. Učini nas dostojnima slave svoga Sina, o preslatka Djevo i Majko. Ti si naime kod Boga kršćanima jedina naša nada, posve sigurna i posve sveta”. (sv. Efrem Sirski, Tužaljke)

“Ima li u nama koja nada, koja milost, koja mogućnost spasa, sve to dugujemo Mariji… Ukloni sunce, nestaje dana, ukloni Mariju, tu zvijezdu mora… sve postaje mrkla tama i sjena smrti… Od svega srca i svom dušom zahvaljujmo Mariji…
Svim žilicama svojih srdaca, svom nježnošću svojih osjećaja i svim željama častimo Mariju, jer je to volja onoga koji je htio da sve imamo po Mariji. To je – velim – njegova volja, ali radi našega dobra; da naime u svemu i po svemu brinući se za nas bijednike, ublaži naš strah, ojača vjeru, utvrdi ufanje, otjera nepovjerenje, podigne malodušnost… (Stoga) Uteci se Mariji; u Mariji je čista ljudska narav, čista ne samo od svake pokvarenosti, nego je čista jer je jedinstvena; i bez oklijevanja velim da će i ona biti uslišana zbog svoje predanosti; Mariju će uslišati Sin, a Sina će uslišati Otac. Eto, sinci (braćo i sestre o.m.) ovo su ljestve za grešnike, ovo je moje najveće pouzdanje, ovo je sav razlog moje nade. Što dakle?
Može li Sin odbiti svoju majku ili trpjeti da bude odbijena, može li je Sin ne čuti, ili da ona njega ne čuje? Ne, ni jedno ni drugo. Eto sreće. Uvijek će ona naći milost i ona je milost koja nam je potrebna.” (sv. Bernard, Govor o vodovodu, 6 i 7.)

Odgovori